Wiele osób zadaje sobie pytanie, czy płynąca z kranów woda jest w pełni bezpieczna dla zdrowia. Nie każdy zdaje sobie sprawę, w jaki sposób przebiega proces uzdatniania wody oraz jakie specyfiki i urządzenia się do niego przyczyniają. W poniższym artykule rozwiejemy wszelkie wątpliwości odnośnie do jakości wody z kranu oraz przybliżymy proces uzdatniania wody.
- Uzdatnianie wody pitnej – jak przebiega?
- Jak działają lampy UV do wody?
- Ozonowanie wody – czy zapewnia możliwość spożywanie jej prosto z kranu?
Uzdatnianie wody pitnej – jak przebiega?
Woda wymaga uzdatniania ze względu na działalność człowieka, który z niej korzysta, a następnie odprowadza do kanalizacji. W takiej „zużytej” wodzie przekroczone są zwykle normy, jeśli chodzi o zawartość: żelaza, manganu, amoniaku czy azotanów. Jak zatem przebiega proces uzdatniania wody?
Wodę uzdatnia się poprzez:
- filtry mechaniczne;
- pozbywanie się z wody żelaza i manganu;
- zmiękczanie;
- eliminowanie azotanów;
- filtrację na węglu aktywnym;
- ozonowanie wody;
- dezynfekcję za pomocą lampy UV do dezynfekcji wody.
Jak działają lampy UV do wody?
Wspomnieliśmy o dezynfekcji za pomocą użycia lampy uv do wody. Emitowane przez taką lampę promienie UVC pozwalają na wyeliminowanie wszelkiego rodzaju zagrażających zdrowiu mikroorganizmów, w tym Clostridiów czy też Legionelli. Zastosowanie takiego sposobu jest wysoce efektywne i zapewnia czystość i bezpieczeństwo wody pod względem zdrowotnym. Ponadto działanie lampy jest w pełni naturalne, nie powoduje nasycenia wody żadnymi substancjami chemicznymi ani też nie zmienia jej smaku czy zapachu.
Ozonowanie wody – czy zapewnia możliwość spożywanie jej prosto z kranu?
Kolejnym ze wspomnianych etapów uzdatniania wody jest jej ozonowanie. Ozon odpowiedzialny jest za poprawę parametrów fizyko-chemicznych wody. Jest to silny utleniacz, niezbędny wprost w procesie uzdatniania wody. Przeprowadzenie takiego procesu powoduje ponadto, że płynąca z kranu woda ma lepszy smak i zapach. Dzięki niemu utlenione zostają takie substancje, jak: żelazo, mangan i związki nieorganiczne (cyjanek, siarczki), a także następuje poprawa flokulacji. Ozon – podobnie, jak omawiana w poprzednim akapicie lampa UV do wody – niszczy szkodliwe dla organizmu człowieka drobnoustroje. Urządzeniem, które umożliwia przeprowadzenie całego procesu, jest ozonator.
Jak zatem widać – dzięki zastosowaniu nowoczesnej i efektywnej technologii płynąca z naszych kranów woda jest zdezynfekowana i całkowicie bezpieczna do spożycia. Ponadto walory smakowe i zapachowe nie odbiegają niejednokrotnie od wody butelkowanej.