Czy woda z kranu jest bezpieczna? Czyli kilka słów o uzdatnianiu wody pitnej

Wiele osób zadaje sobie pytanie, czy płynąca z kranów woda jest w pełni bezpieczna dla zdrowia. Nie każdy zdaje sobie sprawę, w jaki sposób przebiega proces uzdatniania wody oraz jakie specyfiki i urządzenia się do niego przyczyniają. W poniższym artykule rozwiejemy wszelkie wątpliwości odnośnie do jakości wody z kranu oraz przybliżymy proces uzdatniania wody.

  1. Uzdatnianie wody pitnej – jak przebiega?
  2. Jak działają lampy UV do wody?
  3. Ozonowanie wody – czy zapewnia możliwość spożywanie jej prosto z kranu?

Uzdatnianie wody pitnej – jak przebiega?

Woda wymaga uzdatniania ze względu na działalność człowieka, który z niej korzysta, a następnie odprowadza do kanalizacji. W takiej „zużytej” wodzie przekroczone są zwykle normy, jeśli chodzi o zawartość: żelaza, manganu, amoniaku czy azotanów. Jak zatem przebiega proces uzdatniania wody?

Wodę uzdatnia się poprzez:

Jak działają lampy UV do wody?

Wspomnieliśmy o dezynfekcji za pomocą użycia lampy uv do wody. Emitowane przez taką lampę promienie UVC pozwalają na wyeliminowanie wszelkiego rodzaju zagrażających zdrowiu mikroorganizmów, w tym Clostridiów czy też Legionelli. Zastosowanie takiego sposobu jest wysoce efektywne i zapewnia czystość i bezpieczeństwo wody pod względem zdrowotnym. Ponadto działanie lampy jest w pełni naturalne, nie powoduje nasycenia wody żadnymi substancjami chemicznymi ani też nie zmienia jej smaku czy zapachu.

Ozonowanie wody – czy zapewnia możliwość spożywanie jej prosto z kranu?

Kolejnym ze wspomnianych etapów uzdatniania wody jest jej ozonowanie. Ozon odpowiedzialny jest za poprawę parametrów fizyko-chemicznych wody. Jest to silny utleniacz, niezbędny wprost w procesie uzdatniania wody. Przeprowadzenie takiego procesu powoduje ponadto, że płynąca z kranu woda ma lepszy smak i zapach. Dzięki niemu utlenione zostają takie substancje, jak: żelazo, mangan i związki nieorganiczne (cyjanek, siarczki), a także następuje poprawa flokulacji. Ozon – podobnie, jak omawiana w poprzednim akapicie lampa UV do wody – niszczy szkodliwe dla organizmu człowieka drobnoustroje. Urządzeniem, które umożliwia przeprowadzenie całego procesu, jest ozonator.

Jak zatem widać – dzięki zastosowaniu nowoczesnej i efektywnej technologii płynąca z naszych kranów woda jest zdezynfekowana i całkowicie bezpieczna do spożycia. Ponadto walory smakowe i zapachowe nie odbiegają niejednokrotnie od wody butelkowanej.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *